BloggProffs

Kaloriberäkningsbluff?

VILSELEDANDE PÅSTÅENDEN OM MAT!

Så skall jag ännu en gång ge mig på ett ämne som jag inte har utbildning nog att bedöma men där mitt sunda förnuft säger mig att något är helt galet.

Vi har under många år matats med information om våra livsmedels kaloriinnehåll och kostens ”nyttighet” har bedömts efter hur mycket energi den ger oss. Syftet har varit att få oss att avstå från feta produkter med överskott på energi och att gå över till magrare, energifattigare. Anledningen har varit att ”hälsoexperter” satt ett likhetstecken mellan åderförfettning / åderförkalkning och fettintag via kosten. Beläggningen i åldrande ådror har uppfattats som orsakade av intag av fet mat och därför har hälsovårdsmyndigheten (i missriktat välmening ?????) bestämt att vi skall skrämmas för den feta maten.

Våra livsmedels energiinnehåll d.v.s. näring anges i begreppet Joule / Kilojoule d.v.s i energimängd. Tidigare hette det Kalorier. Man mäter energiinnehållet i en s.k. Kalorimeter som kan se ut så här:

I den syrefyllda kammaren lägger man en utmätt mängd av det födoämne man skall mäta energiinnehållet på och sedan tänder man eld på det med tändtråden.

Förbränningen värmer upp vattnet och hur mycket energi förbränningen ger avläses på termometern och detta omvandlas till Kilojoule. Fiffigt eller hur?

MEN nu vet ju alla att vår matsmältning inte fungerar efter principen ”förbränning med eld under tillförande av rent syre” utan den fungerar med nedbrytning av maten på biokemisk väg med hjälp av bl.a. s.k. enzymer.

Detta innebär att den energimängd som man kan mäta med en kalorimeter på intet sätt är att jämföra med den energimängd som ett livsmedel ger vid normal bearbetning i mage/tarmkanalen och alltså absolut INTE skulle få användas för bedömning av livsmedels energiinnehåll.

Jag kan inte annat än anta att hälsovårdsmyndigheterna med flit blundar för detta uppenbara faktum och därigenom vilseleder oss alla till att tro att t.ex. den s.k. ”Nyckelhålsmärkningen” skulle vara en garanti för nyttigare mat.

Över hela världen har människor varit ”kalorijägare” och bokfört och värderat sina måltider för att kalorivärden inte skulle överskridas för att deras måltider skulle vara nyttiga. De har, enligt mitt sätt att se, jagat spöken som inte existerar på det sätt som de inbillats att tro!

Vid biokemisk ”förbränning” går det bl.a. åt s.k. aktiveringsenergi som innebär att nedbrytningsprocesser kräver energitillförsel för att kunna startas och vidmakthållas.

Detta uppenbara faktum tar hälsovårdsmyndigheten och kostexperterna inte hänsyn till och detta kan inte kallas för annat än medvetet bedrägeri. Vi luras härigenom att tro att fet mat är otroligt energirik (= otroligt onyttig) och att exempelvis frukt är fantastiskt kalorifattig (= otroligt nyttig).

Jag vill med detta absolut inte påstå att fett är nyttigare än frukt – på intet sätt! Det jag reagerar på är det huvudlösa påståendet att kroppen tillgodoförs den energi som ovanstående energimätning visar. Detta är nämligen helt felaktigt!

Det förvånar mig att myndigheterna inte har använt den sotmängd som uppstår i förbränningskammaren som ett mått på den slaggmängd som livsmedlen producerar vid förbränning i kroppen. Det vore väl mysigt att på livsmedelsförpackningarna kunna avläsa slaggmängdskoefficienten i en skala från 1 för de mist slaggande produkterna till 10 för de produkter som slaggar igen ådrorna på rekordtid, eller hur? Fast det uppstår kanske mindre sot vid förbränning av fett fläsk än vad det gör vid förbränning av morötter och då kan ju syftet med märkningen inte ge avsett resultat, nämligen att tukta den okunniga och korkade allmänheten att följa hälsovårdsmyndigheternas rekommendationer.

Vad har då denna häxjakt på fetter inneburit för oss?

Många, många svenskar lever med ett konstant dåligt samvete eftersom de har för sig att de inte lever tillräckligt sunt. Eftersom dåligt samvete är en bra grogrund för allehanda sjukdomar skapar fettjakten alltså helt onödiga sjuklingar som blir sjuka av samvetsnöd!

Vi har ett fläskkött i butiken som är utarmat på det mesta av sin smak eftersom smaken till största del sitter i fettet och fläskkött skall vara magert!

Det mesta av oxköttet är också fettutarmat men, tack och lov, börjar det komma oxkött med bra fettmarmorering och bra smak.

Det naturliga och näringsriktiga smöret har till största delen blivit portförbjudet i svenska hem och ersätts av allt lättare bordsmargariner. Dessa s.k. plastmargariner påstås vara nyttiga eftersom de med knapp nöd innehåller något fett alls och de fetter som finns i dem består av extraherade oljor med rester kvar av bensin eller aceton s.k. hexan. I framtiden kommer kanske det idealiska bordsmargarinet att tillverkas i hemmet av en påse tapetklister, en påse smakämnen och lite vatten – som sen körs med stavmixern. Billigt, nyttigt och bra?

Mjölken är också farlig om den är fet, påstås det, och därför homogeniseras all mjölk för att man skall kunna producera fettsnålare produkter. De sönderslagna fettpartiklar som nu finns i mjölken har visat sig vara långt ifrån nyttiga eftersom de kan tränga in i tarmvävnaden och ruttna där.

Så har vi då detta med kolesterolvärdet. Under många år har experterna påstått att sjukliga kolesterolvärden beror på fet och onyttig kost – och vi har TROTT PÅ DEM och försökt att ändra kostvanor och ibland medicinerat för att sänka kolesterolvärdet. Hur många som blivit sjuka eller dött av denna medicinering är det ingen som vet – och hälsovårdsmyndigheten vill säkert inte veta det heller. Se gärna biverkningarna för ”Lipitor”, ett vanligt läkemedel mot kolesterolproblem, på www.fass.se.

Jag vill absolut inte rekommendera någon till ett ohämmat fettintag och jag förespråkar definitivt inte att ni skall frossa i chips, donuts eller pommes frites, men jag önskar att den moderna vansinnesskräcken för fetter ersätts med en förnuftig inställning. Fett är NYTTIGT i måttliga doser, fett ger smak till annars smaksvaga produkter och fett ger inte fetma lika litet som grönsaker färgar oss gröna.

Njut alltså av livet, njut av maten och ersätt konstgjord, förgiftad och förgiftande mat med naturlig, näringsriktig och nyttig mat – även om fetthalten är lite högre än de moderna produkterna.

Taggar: , , , , , , , , , ,

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu